Η Πύλος είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με ιδιόμορφο αρχιτεκτονικό σχέδιο που έχει βασιστεί σε σχέδια Γάλλων αρχιτεκτόνων του στρατηγού Μαιζόν (1829). Κυριαρχεί η πανέμορφη πλατεία με το επιβλητικό μνημείο των τριών Ναυάρχων με συμπαραστάτες δυο κανόνια από την Ναυμαχία του Ναβαρίνου (1827), που σκιάζεται από πανύψηλα πλατάνια.
Ένας τόπος όμορφος με ιστορική σημασία και μνημεία όπως το Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα της περιοχής από τη λίθινη μέχρι τη Μινωική εποχή. Στο λόφο Εγκλιανός βρίσκονται τα ερειπωμένα ανάκτορα του βασιλιά της Πύλου Νέστορα, όπως και ένας θολωτός τάφος όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται θαμμένος.
Ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας, η φημισμένη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, ο καταρράκτης της Νέδας και το εξωτικό Πολυλίμνιο είναι μερικές από τις φυσικές ομορφιές της περιοχής. Φωτισμένη από το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι στις άκρες της δυτικής Μεσσηνίας και χορτασμένη από φως ακόμα και τους χειμωνιάτικους ευλογημένους μήνες, στέκει η Νέα Πύλος αντίκρυ στη Σφακτηρία και τις προστατευόμενες ακτές στο φυσικό λιμάνι του Ναβαρίνου. Φέρνει ακούσματα και ομηρικές ιστορίες από τους αιώνες – βαριά κληρονομιά – που συμπληρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της “Ευτοπίας”.
Ο καλός ο τόπος, ο ήλιος, η θάλασσα, η μακρά ιστορία και το φυσικό περιβάλλον∙ εύλογα θεωρείται το κέντρο της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας! Τι περισσότερο να ζητήσει κανείς και πώς να μετρήσει τις αρετές της; Ολόκληρη η τοποθεσία του Ναβαρίνου, από τα ψηλά του όρους Αιγάλεω, το Κορυφάσιο και τον Άγιο Νικόλαο, μέχρι την Σφακτηρία, όλα αγκαλιάζονται από το φως και τις μνήμες, το πράσινο, τα λιόδεντρα, τους καρπούς και τις πηγές.